Novi slučaj zaraze u Istri: 14. oboljeli od korona virusa r

Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, hospitalizirana u OB Pula, izvijestio je Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Radi se o osobi koja je došla iz Italije, zajedno s prvooboljelim pacijentom.

Do sada je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 14 oboljelih osoba.

Stožer za civilnu zaštitu u 16 sati održao je svoju redovnu presicu, na kojoj su potvrdili novi slučaj zaraze u Hrvatskoj, te izvijestili o ostalim novostima.

Ministar Božinović kaže da se situacija u velikom broju država pogoršava i da situacija nije dobra.

Ponovio je da sve mjere koje su jučer donešene danas stupaju na snagu na cijelom teritoriju Hrvatske.

– Danas su 193 Talijana došla u Hrvatsku, a njih 24 se dobrovoljno odlučilo vratiti natrag, dok su ostali u samoizolaciji, jer dolaze iz područja koja nisu žarišta korona virusa u Italiji – rekao je Božinović, no kasnije su naveli kako od danas će ipak sve koji dolaze iz Italije staviti u karantentu, a ne samo u samoizolaciju, obzirom da je karantena proglašena na cijelom teritoriju Italije.

Situaciju je komentirao i ministar Vili Beroš, te Alemka Markotić, koja je navela da su svi pacijenti stabilnog zdravstvenog stanja.

Stožer je ponovio da smatraju kako još uvijek nema potrebe da se zatvaraju škole i vrtići i fakutleti, jer su svi slučajevi korona virusa u Hrvatskoj “uvezeni” iz Italije i nema lokalne transmisije.

Božinović je objasnio što ako netko laže da nije bio u Italiji.

– Te osobe se može goniti kazneno i prekršajno. Prekršajna kazna je od tri do osam tisuća kuna. Sanitarni inspektori bi u slučaju pisanja prijave bili u pratnji policije, a oni bi osigurali da ta osoba ode u karantenu – rekao je Božinović.

Doktorica Markotić je komentirala slučaj prvog hrvatskog pacijenta.

– Kod njega je cijelo vrijeme blaga verzija korona virusa. Mi moramo kod njega dobiti dva uzastopna negativna nalaza, još uvijek ih nismo dobili – navela je Markotić, te dodala da je pacijent klinički sasvim dobro i nema nikakvih promjena na plućima.

Božinović je rekao da će putnici koja sutra dolaze trajektom u Split iz Ancone biti stavljeni u karantenu, kao što je i najavljeno. Taj trajekt ima i teretni promet, nekih 26 kamiona.

Što se tiče preporuke o otkazivanju javnih događanja s više od 1000 posjetitelja, Božinović je rekao:

– Mislim da su organizatori svjesni preporuke da se događaji s više od 1000 posjetitelja ne bi trebali održati, a što se tiče manjih skupova, organizatori moraju osigurati visoke higijenske standarde – istaknuo je Božinović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *